Bemutatkozás

A Bia-Veritas Biatorbágyi Borkultúra és Tájvédő Egyesület tevékenységének és céljainak rövid ismertetése.

 A Bia-Veritas Egyesület tevékenységével a legkisebb korosztálytól az idősebbekig számos korcsoportot és célcsoportot kíván megszólítani. Egyesületünk 2005. évi alapításával célul tűzte ki a helyi többgenerációs családi pincészetek összefogását, a kézműves bortermelés és szőlőtermesztés fejlesztését valamint az ehhez kapcsolódó borturizmus és falusi vendéglátás kialakítását, népszerűsítését. Rendezvényeink alatt falusi vendéglátással, zenés szórakoztatással és borturizmussal köszöntjük a vendégeinket. A jó hangulat, a kiváló borok és nem utolsó sorban a gyönyörű környezet (Biatorbágy Ürge-hegy) kedvez a közösségi programoknak, ahol számos barátságok, ismerkedések születhetnek.

 A baráti összejövetelek mellett a szőlészet- és borászat népszerűsítését is fontos célkitűzésnek tartjuk, új területek szőlővel való beültetését, új fajták betelepítését valamint fiatal borászok bevonását. Működésünk alatt új szőlő fajtát telepítettünk a területre (Pátria), mely a kedvező természeti adottságok mellett kiváló termést és kézműves borokat eredményezett. Kézműves boraink a XXVI. Kistérségi borversenyen arany, ezüst és bronz kategóriát értek el. A borászok összességében nyolc arany-, tizenegy ezüst- és öt bronzérmet szereztek és a közönségdíjas borok is szintén a Biatorbágyi borászok közül kerültek ki.

 Kezdeményezéseink folytatásaként az elhanyagolt, parlagon maradt területek kezelése, ápolása, valamint a történelmi 1800-as évek pince épületeinek állagmegóvása, felújítása is feladataink, céljaink között szerepel.

 Szeretnénk fejleszteni mind szaktudásban mind közösségi szinten tevékenységünket. Rendszeres szakmai programokat szervezünk vendég előadókkal, borvidék kirándulásokkal. Saját programjaink mellett („Nyitott-pincék napja Pünkösdkor és Márton-napkor) számos városi rendezvényen szerepelünk (2017-ben 8 programon vettünk részt az év során) népszerűsítve tevékenységünket és felhívva a figyelmet közösségi élet fontosságára és annak építő jellegére.

 Aktívan részt veszünk más egyesületek programjában, többek „a tanösvény programban” és a tavaszi „szemétszüret” akciókban. Fontos szerepet tulajdonítunk a környezetvédelemnek, a környezetszennyezés megállításának és megelőzésének.

Saját tevékenységünkbe bevonjuk a Középiskolák „Közösségi együtt működési” programját lehetőséget biztosítva így a diákoknak hostess feladatokkal közösségi órák begyűjtéséhez.

 Biatorbágy 2016-ban visszanyerte borvidéki státuszát, emellett a főváros agglomerációjában, Etyek „kapujában” helyezkedik el, így a borturizmus és falusi turizmus kedvez a közösség szerveződéséhez. Egyesületünknek ezért kiemelten fontos célkitűzése az Etyek-Budai borvidék méltó tagjává és képviselőjévé válni. Ezért minél több szakmai fórumot és kapcsolatot szeretnénk szervezni a borvidék jeles képviselőivel borturizmus, falusi vendéglátás témákban.